menu
Word Lid
Vlaams Belang-Beersel waarschuwt voor ongebreidelde hoogbouw en verstedelijking

Afgelopen week raakte het nieuws bekend dat de provincie Vlaams-Brabant, Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw een gezamenlijk beleid gaan uitstippelen op het vlak van ruimtelijke ordening. Eén van de doelstellingen is onder meer het verhogen van het zogenaamd ruimtelijk rendement. Het Vlaams Belang vreest dat dat zal resulteren in nog meer hoogbouw.

Steen des aanstoots is het aangekondigde ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Kernafbakeningen Zennevallei’. Daarin wordt onder meer een “verdere verdichting van het woonweefsel” vooropgesteld. Ook stelt het plan dat het uiteindelijke uitvoeringsplan het befaamde artikel 8 van het gewestplan zal opheffen in bepaalde woongebieden. Dat doet bij Vlaams Belang-raadslid Klaas Slootmans een aantal alarmbellen afgaan. “Dat specifieke artikel was één van de grote verworvenheden voor de Vlaamse Rand in 1977 omdat het ons beschermde tegen ongebreidelde hoogbouw en verstedelijking. Daarin werd wettelijk vastgelegd dat buiten de kernen van Halle, Vilvoorde en Asse het aantal woonlagen beperkt dient te zijn tot 2. Daar kon alleen van worden afgeweken mits door de gemeenteraad goedgekeurde ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP, de vroegere BPA’s). “Onze vrees is dat met dit intergemeentelijk SUPER-RUP de deur naar de totale verstedelijking wordt opengezet en het dorpse en landelijke karakter van onze streek op de helling staat”.

Het Vlaams Belang agendeerde het dossier op de Beerselse gemeenteraad. Schepen voor ruimtelijke ordening Jos Savenberg (Open VLD) beklemtoonde dat het gemeentebestuur het laatste woord heeft en dat er oog zal zijn voor een “minimale verhoging van de bouwlagen”. Dat stelt Vlaams Belang-raadslid Slootmans echter niet gerust. “Elke verhoging van de bouwlagen is goed voor de rekening van projectontwikkelaars, maar slecht voor onze inwoners. Het zet de deur open voor verdere verBrusseling en verstedelijking van onze dorpen.”

Het argument dat hoogbouw noodzakelijk is om onze jonge gezinnen nog een betaalbare woonst te bieden in de eigen gemeente is volgens Slootmans uit de lucht gegrepen. “Jonge gezinnen die vandaag uitwijken omwille van de torenhoge vastgoedprijzen in onze regio zijn niet op zoek naar een appartement, maar naar een huis met een tuintje. Daar moeten we met alle woonactoren, zoals Vlabinvest en het sociale huisvestingskantoor, op inzetten. Niet op de appartementisering van onze streek. Wij willen niet het nieuwe Zellik worden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF