menu
Word Lid
"Tsunami aan pestbelastingen, groot tekort aan kinderopvang en bouwvallige jeugd- en sportinfrastructuur": oppositie vernietigend voor Beersels gemeentebestuur

Op de laatste gemeenteraad van het jaar wordt traditioneel de begroting voor het komende jaar besproken. Volgens schepen van financiën Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester) zit de gemeente op koers en worden de wettelijke evenwichtsverplichtingen gehaald. De oppositie had echter een andere lezing van de feiten.

Zo trok Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans fors van leer tegen de ‘tsunami aan belastingverhogingen’ die het gemeentebestuur (N-VA, Lijst burgemeester, Open VLD) de afgelopen jaren doorduwde. “In totaal keurde dit gemeentebestuur al meer dan 100 belasting-, retributie- en tariefverhogingen goed. Dit in schril contrast met de dure verkiezingseden van N-VA en Open VLD.”

Steen des aanstoots voor Slootmans blijft zonder meer de ‘pestbelasting’ op economische bedrijvigheid. De Vlaams Belanger zwaaide met een verkiezingspamflet van Ben Weyts uit 2018 waarin het volgende stond: “Spijtig genoeg wordt er nog steeds een belasting op economische bedrijvigheid doorgeduwd. Velen betalen duizenden euro’s gewoon omdat ze werken, ondernemen en zorgen voor jobs. De N-VA wil en zal zo’n onzinnige belasting afschaffen”.

“Niet dus”, sneerde Slootmans. “Voor de toetreding van de N-VA in het gemeentebestuur bedroeg de opbrengst van de belasting 642.000 euro, vandaag is dat 1,6 miljoen. Bijna het drievoud op amper vijf jaar.” Het raadslid toonde ook een oud en een nieuw aanslagbiljet van een ondernemer om aan te tonen hoe sterk de belasting gestegen is.

Groot tekort aan kinderopvang

Een ander pijnpunt in de Zennegemeente is het groot tekort aan kinderopvang. Voor 3 op de 4 baby’s en peuters is er geen opvang in Beersel. “Jonge ouders nemen ontslag op het werk omdat ze eenvoudigweg geen opvang vinden. Voor een gemeente met een bestuurskracht van 50 miljoen euro is dat hallucinant. Sint-Genesius-Rode doet het dubbel zo goed. Het is bovendien contractbreuk. In het meerjarenplan staat al sinds 2019 dat men zal voorzien in voldoende kinderopvang. De realiteit toont aan dat dat loze woorden zijn.”

Drie vestiaires

Ook de ondersteuning van de verenigingen laat volgens Slootmans te wensen over. “Afgelopen week stapte de voorzitter van voetbalclub Beersel-Drogenbos nog op omdat de club geen steun krijgt van de gemeente. Het onderhoud van de pleinen is om te huilen en de infrastructuur is volstrekt onaangepast aan het ledenaantal. FC Dworp telt zo’n 300 leden en heeft welgeteld 3 vestiaires en 1 competitieveld. Al jaren vragen zij om capaciteitsuitbreiding, om het B-veld in ere te herstellen en om een synthetisch veld te plaatsen zoals in Lot en Huizingen. Maar het gemeentebestuur staat op de rem. Nochtans werd al in 2012 een Ruimtelijk Uitvoeringsplan Rilroheide aangekondigd om een en ander mogelijk te maken, maar 13 jaar na datum is dat er nog steeds niet. Dit is wanbeleid.”

"Ook de subsidies voor onze verenigingen worden al jaren niet meer geïndexeerd, terwijl hun kosten wel fors stegen. Nochtans belooft het meerjarenplan al sinds 2019 dat dat gaat gebeuren. Opmerkelijk is dat bij belastingen en retributies de indexeringen snel en rigoureus worden doorgevoerd, maar als het gaat om de subsidies aan onze verenigingen men de knip op de beurs houdt."

Bouwvallig jeugdhuis

Ook de jeugdinfrastructuur is lamentabel. Zo toonde Slootmans foto’s van jeugdhuis ‘t Vraagteken in Lot met kapotte deuren, loskomende stenen, gebrekkige verwarming en ramen "waarvan al drie jaar vruchteloos wordt gevraagd om ze te vervangen. De manier waarop verenigingen hier hun activiteiten moeten laten doorgaan is bijna middeleeuws”, klinkt het fors. “Het bilan van 5 jaar oranje-geel-blauw beleid is vernietigend”.

De begroting werd uiteindelijk goedgekeurd door Lijst burgemeester, N-VA, Open VLD en Union de Francophones. Groen onthield zich. Alleen Vlaams Belang stemde tegen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF