menu
Word Lid
“Rode loper voor verdere verstedelijking van onze dorpen”

In de dorpscentra van Beersel zal er binnenkort hoger gebouwd mogen worden. Dat besliste de gemeenteraad van de Zennegemeente. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans ging stevig in het verzet. “Deze plannen zorgen ervoor dat het verschil tussen Brussel en Beersel nog kleiner wordt.”

Om de niet aflatende bevolkingsstromen richting de Zennevallei de baas te kunnen werkten de gemeente Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw samen met het provinciebestuur het uitvoeringsplan ‘Kernafbakeningen Zennevallei’ uit. Doel is om de buitengebieden te vrijwaren en de kernen te verdichten en te verhogen.

“VerBrusseling”

Hiertoe wordt er gebruik gemaakt van verschillende zones waar andere regels gelden. Zo worden de kernen in Beersel omgevormd tot centrumgebied waar er tot drie verdiepen hoog gebouwd mag worden, exclusief dak. Tot hiertoe beperkte het gewestplan dat tot twee. Er komt dus een bouwlaag bij.

Dat laatste stuit op stevig verzet van Vlaams Belang-parlementslid en gemeenteraadslid Klaas Slootmans, die waarschuwt voor verdere verstedelijking. “Dit plan zorgt ervoor dat het verschil tussen Brussel en Beersel alsmaar kleiner wordt. Bij de opmaak van het gewestplan in 1976 wou men dat net voorkomen. Dat men dat nu overboord gooit is een rode loper voor de verdere verBrusseling van onze gemeente”, reageert Slootmans.

“Meer dorp, minder stad”

Daar denkt de meerderheid echter anders over. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Savenberg (N-VA-Blauw) gaat het om het wegwerken van een discriminatie tussen handelspanden en woonpanden. Gezien het gewestplan het tot hiertoe had over woonlagen en niet over bouwlagen mochten handelspanden boven hun winkel nog twee verdiepen bijzetten en particulieren niet. Dat onderscheid wordt nu weggewerkt.

“Larie”, klinkt het bij Slootmans. “Men had perfect kunnen vastleggen dat het aantal bouwlagen beperkt wordt tot twee, exclusief dak. Maar nu maakt men van de uitzondering de regel, wat frontaal botst met de intentie van de ‘founding fathers’ van het gewestplan.

De Vlaams Belanger zwaaide als uitsmijter met een verkiezingspamflet van de N-VA uit 2018 getiteld ‘Meer dorp, minder stad’ en riep hen op om daden bij hun woorden te voegen door tegen dit plan te stemmen.

Uiteindelijk stemde alle partijen voor, behalve het Vlaams Belang.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF