menu
Word Lid
Op 5 jaar tijd 40 procent minder vuilnisbakken in Beersel

Het aantal zwerfvuilbakken is de afgelopen jaren gevoelig gedaald in Beersel en dat zorgt voor ergernis in een aantal woonwijken, die het zwerfvuil in hun buurt zien toenemen. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans kaartte het probleem aan op de gemeenteraad.

Sinds 2015 voert de gemeente Beersel een eigen zwerfvuilbakkenbeleid, waarbij criteria bepalen waar er al dan niet nog zwerfvuilbakken blijven staan. Volgens het gemeentebestuur komt er in de zwerfvuilbakken immers al te vaak huishoudelijk afval terecht. Gevolg is dat heel wat zwerfvuilbakjes werden verwijderd. “Waar in 2015 Beersel nog 210 zwerfvuilbakjes telde, zijn er dat vandaag nog amper 133, een daling van bijna 40 procent”, aldus Slootmans, die de cijfers opvroeg bij de gemeente. “Uit de gemeentelijke burgerbevraging bleek dat zwerfvuil een van de grootste ergernissen is van de Beerselaars, maar het gemeentebestuur handelt daar niet naar. Integendeel, door het wegnemen van zwerfvuilbakken vergroot men het probleem in plaats van het in te dammen. Dat het vaak magneten zijn voor huishoudelijk afval kan dan bovendien makkelijk worden verholpen door middel van verkleinde inwerpopeningen."

Volgens het Vlaams Belang-raadslid zorgt dit op verschillende plaatsen voor een forse toename van de zwerfvuilproblematiek. Vooral op pleintjes en op plaatsen waar zitbankjes staan, stellen bewoners vast dat het zwerfvuilprobleem toeneemt. Eén van hen is Paula uit Beersel die al jaren het pleintje in de Danislaan netjes probeert te houden. “Ik hang om de 14 dagen een vuilzak aan een paal en die zit telkens vol met blikjes en flessen. Naast jongeren komen hier ook heel wat bewoners van woonzorgcentrum De Ceder verpozen. En die mensen zitten graag in een propere omgeving. Ik heb al verschillende keren aan de gemeente gevraagd om opnieuw een vuilbakje te installeren, maar men vindt dat 'de vervuilingsgraad te laag' is. Dat dat juist het gevolg is van het feit dat wij het hier opruimen, speelt daarbij geen rol. Pure kafka”.

Het Vlaams Belang pleitte op de gemeenteraad om de criteria te herbekijken en zeker op pleintjes en op locaties waar rustbanken staan zwerfvuilbakken te voorzien. “Ik begrijp dat men de mensen wil aansporen hun afval mee naar huis te nemen, maar dat betekent niet dat men het hen ook onnodig moeilijk moet maken. De zwerfvuilcijfers van de laatste jaren bewijzen dat er een forse toename is van het probleem, dus is het evident dat het gemeentebestuur zijn beleid herbekijkt.”

Lees ook het artikel ter zake in Het Laatste Nieuws

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF