menu
Word Lid
"Het is cruciaal dat de landbouwstem gehoord wordt in de Beerselse politiek"
Vleesveehouder en akkerbouwer Peter Deboeck (47) doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De landbouwer uit Dworp staat op de 4de plaats op de lijst van Vlaams Belang in Beersel, Vlaams-Brabant, en hoopt dat dit voldoende is om een zitje in de gemeenteraad te veroveren. Het waren vooral zijn zorgen over het Nationaal Park Brabantse Wouden en de uitbreiding van het natuurgebied die hem in de armen van de politiek dreef. “En Vlaams Belang komt het meest op voor de belangen van de boeren”, verklaart hij zijn partijkeuze.

Kan je wat vertellen over jezelf en jouw bedrijf?

Mijn naam is Peter Deboeck (47). Ik ben vleesveehouder en akkerbouwer uit Beersel, een gemeente in de zoom van Brussel. Wij hebben 140 dieren en telen ons ruwvoer zelf. Daarnaast hebben we nog een aantal akkerbouwteelten.

Waarom kom je op?

Ze zijn hier bezig met het Nationaal Park Brabantse Wouden waardoor de natuurdruk op ons bedrijf steeds groter wordt. Ik verlies wat land voor bos en een deel gaat in nulbemesting. Wil je dat veranderen, dan moet je het blijkbaar zelf doen. Via de gemeenteraad wil ik voorkomen dat de Brabantse Wouden verder uitbreiden en dat de landbouw in het gebied verder in gevaar komt. Eerst breiden ze het bos uit om daarna te zeggen, met het stikstofdecreet in de hand, dat je impact op het gebied te groot is.

Peter Deboeck2

Voor welke partij kom je op en waarom?

Ik sta op de vierde plaats op de lijst van Vlaams Belang. Deze partij is in het Vlaams parlement het meeste opgekomen voor de belangen van de boeren en daarnaast hebben wij met Klaas Slootmans, die op de eerste plaats staat en ook in het Vlaams parlement zetelt, een zeer goede vertegenwoordiger.

Wat is momenteel de samenstelling van de gemeenteraad?

De gemeenteraad bestaat uit 29 zetels. Het schepencollege werd deze legislatuur gevormd door een coalitie van N-VA, Open Vld en Lijst Burgemeester. Vlaams Belang had maar één zetel in de gemeenteraad, maar ik heb goede hoop dat we er deze verkiezingen vier of vijf kunnen halen. Dan kunnen we een echt een vuist maken.

Welke andere politieke ambities koester je, naast het tegenhouden van het Nationaal Park de Brabantse Wouden?

Ik wil ook het landelijke karakter van Beersel beschermen. De stad Brussel rukt op en het huidige bestuur is voor de nieuwbouw van hoge gebouwen. Dat wil ik ook tegengaan.

Valt het te combineren met jouw landbouwbedrijf?

Er kruipt best veel tijd in. We vergaderen regelmatig en ik heb ook geholpen met het plaatsen van de verkiezingsborden. Dat heb ik meerdere keren gedaan omdat vandalen ze telkens afbreken. Maar het is nodig dat de landbouwstem gehoord wordt in de politiek. Als je zaken wil veranderen, moet je er ook werk van maken.

Wat is de reactie van collega-boeren?

Onder vier ogen zeggen ze dat ik goed bezig ben. In het openbaar zullen ze dat minder snel toegeven uit angst voor repercussies van andere partijen of organisaties zoals Boerenbond. Ik heb er zelf geen probleem mee. Vlaams Belang heeft het imago tegen vreemdelingen te zijn, maar dat voel ik zelf niet zo aan. Ik ben al jarenlang getrouwd met een Roemeense die zich perfect heeft aangepast, werkt en Nederlands spreekt. Zij staat ook mee op de lijst. Een racist kun je ons dan ook bezwaarlijk noemen.

Bron VILT 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF