menu
Word Lid
“Geen Vlaams, geen centen”: Vlaams Belang eist subsidiestop voor sportclubs die enkel Frans gebruiken

Sportclubs die binnen hun organisatie geen Nederlands gebruiken, mogen niet langer subsidies krijgen van de gemeente. Dat vindt Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans die de problematiek agendeerde op de Beerselse gemeenteraad.

Wie in Beersel naar wedstrijden van bepaalde sportverenigingen gaat kijken, weet het beslist. Vaak is de voertaal binnen de organisatie het Frans. Nochtans stelt het gemeentelijk erkenningsreglement voor de sportverenigingen dat zowel alle interne en externe communicatie uitsluitend in het Nederlands dient te gebeuren.

Geen Vlaams, geen centen

Voor Slootmans is de maat vol. “Ik zie al jaren hoe een aantal clubs die gemeentelijke subsidies ontvangen exclusief het Frans hanteren tijdens trainingen en wedstrijden. Al jaren stuur ik daarover braaf taalklachten naar het gemeentebestuur om hier tegen op te treden, maar op het terrein verandert er niets. Ik gun iedereen de vrijheid om de taal te spreken die hij wil, maar als men gemeentelijke subsidies wil krijgen moet men de regels volgen en die zijn duidelijk: geen Vlaams, geen centen.”

Op de gemeenteraad antwoordde schepen voor Vlaams beleid Elsie De Greef (N-VA) dat vzw De Rand ondersteuning biedt voor clubs die moeite hebben met het gebruik van het Nederlands en dat er begeleidingstrajecten worden opgezet. “Zomaar de subsidies afnemen gaan we in het midden van zo’n traject niet doen”, aldus De Greef.

‘Pour les Flamands la même chose’

Slootmans neemt echter geen genoegen met dat antwoord. “Men weet al jaren over welke clubs het gaat. Ondanks de talloze diplomatieke interventies stellen we vast dat een aantal sportclubs volharden in de boosheid en in de hand spuwen die hen voedt. Wanneer je als Vlaming tot zo’n club toetreedt is het pour les ‘Flamands la même chose’. Nederlandstaligen gaan er eerder Frans leren terwijl net het omgekeerde het geval moet zijn. Sport is een perfecte geleider om de taal van de streek te leren, maar ik stel vast dat net het omgekeerde gebeurt. En het gemeentebestuur staat erbij, kijkt ernaar en blijft kwistig met subsidies strooien, tegen hun eigen reglementering in. Ik stel mij oprecht de vraag waarom wij als gemeenteraad nog regels goedkeuren als ze toch niet worden toegepast".

Zo stelt het erkenningsreglement dat wanneer clubs niet aan de erkenningsvoorwaarden voldoen – waar het gebruik van het Nederlands één van is – de erkenning en dus de subsidie met onmiddellijke ingang wordt ingetrokken. “Ik stel echter vast dat dat praat voor de vaak is”, zegt Slootmans. “In elke verkiezingsfolder van N-VA en Lijst Burgemeester lezen we hoe belangrijk ze het Vlaams karakter vinden, maar in de praktijk is het nougatbollen”.

Lees hier het artikel in HLN: https://www.hln.be/beersel/vla... 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF